Katsimpiri Residence in Panorama

Achaea, Greece

by architect Nikos Mourikis

The plot for this residence is located in the Panorama village in the outskirts of Aigion town, in a 10.000 sq.m. olive grove in an 18% northern slop with panoramic views over the Corinthian Bay. The area is characterised by scattered permanent and holiday houses with the predominant chromatic feature that of the olive trees. 

The longitudinal side of the residence is placed facing north, separating the day and night living zones with two distinct floors. Auxiliary spaces are placed in the semi-basement due to the slop and the main atrium / terrance of the house is placed within the volumetric composition. The pitched roof and the composite construction from reinforced concrete and stone follow the earthly colours of the olive grove landscape. A robust construction with distinct volumes, leaving large opening for the residents to visually interact with the surrounding nature and open vistas and connect the mountains on the south with the sea on the north. The cantilever elements are also placed within the volumetric envelop providing shade and protection from the wind. A projection of the earthly materials with a freestyle masonry attempts to integrate the composition to a disordered context.    

 

Project ID

Name: Olive and stone residence 

Type: Single-family residence 

Architect: Nikos Mourikis

Structural engineer: Nikos Mourikis 

Construction management: Nikos Mourikis

Location: Panorama, Achaea Greece

Built surface: 260 sq.m.

Plot surface: 10.000 sq.m.

Design date: 2016-17 

Construction date: 2017-18

Client: Michalis Katsimpiris 

Photography: Pygmalion Karatzas

Photo shoot date: March 2018

Publications:

Divisare Atlas of Architecture, Greek Houses collection.

Kataskeves Ktirion.

Arcaid Images, Ambience Collection.

Archisearch.gr

Designboom.com

Archdaily.com

Decor Frontline

Shalong Art

Uncrate

Pedro.co.za

Kifisia-life.gr

Desymbol.com

Mirnovinok.com

Naibann.com

CasaDulce.casa

Distinctions:

Archdaily Building of the Year 2019, Nomination.