exterior day2
exterior day1
exterior day3
exterior day4
exterior day5
exterior day6
closeup1
atrium7
atrium9
atrium8
atrium1
atrium2
atrium3
atrium4
atrium5
atrium11
atrium10
atrium12
interior8
interior9
interior7
interior4
interior5
interior1
interior2
interior3
interior6
detail6
detail1
detail2
detail3
detail4
detail5
atrium6
exterior dusk4
exterior sunset3
exterior sunset2
exterior sunset1
exterior sunset4
exterior sunset5
exterior sunset6
exterior dusk1
exterior dusk2
exterior dusk3
mirrors8
mirrors1
mirrors2
mirrors3
mirrors4
mirrors5
mirrors6
mirrors7

Italy Pavilion / EXPO Milano 2015

Milan Italy

Nemesi Studio

Publications:

Divisare Atlas of Archtiecture - EXPO Pavilions

Behance.net Architecture & Lightroom galleries

Design Ideas

Books:

EXPO 2015 Milano

Awards:

International Photography Awards 2015

Project description:

The design chosen for the Italy Pavilion is the result of an international design competition awarded by Expo 2015 SpA in May, 2013; among 68 participants Nemesi won the competition  with Proger and BMS for the engineering and with Prof. Eng. Livio De Santoli for the sustainability. The Italy Pavilion consists of the permanent building Palazzo Italia (6 levels, built area 14,398 sqm) and the temporary buildings along the Cardo (2 levels, built area: 12,551 sqm). Palazzo Italia reaches a height of 35 meters, the highest peak within the Expo site. It’s the only permanently architecture at the Expo. Palazzo Italia will host institutional spaces in addition to the excellences of “Made in Italy”, while the Cardo temporary buildings will be representative of the Italian territory, in particular of the regions, and include a pavilion for the European Union placed in front of Palazzo Italia. Palazzo Italia, permanent building 60X60X34 mt (including branched façade and sail covering), includes: exhibition spaces, auditorium, delegations spaces, offices, events spaces,  meeting spaces, restaurant. The Cardo temporary buildings contain: exhibition spaces, events spaces, offices, restaurant spaces and terraces events. Palazzo Italia is considered an architectural and constructive challenge for the complexity and innovation in design, materials and technologies used. The building is designed in a sustainable  way thanks to the contribution of photovoltaic glass in the roof and the photocatalytic properties of the new concrete for the branched facade. 2,000 tons of i.active Biodynamic concrete over 700 branched panels all differents 4,000 sqm of sail covering - 400 tons of steel. Because of its architecture and its location, Palazzo Italia is a Landmark within the Expo site: located to the north, it is the scenic backdrop for Cardo avenue  which runs right across the site. For Nemesi, the spark for Palazzo Italia was a concept of cohesion in which the force of attraction generates a rediscovered sense of community and belonging. The internal piazza represents the community's energy. This space - the symbolic heart of the complex - is the starting point for the exhibition route, in the midst of the four volumes that make up Palazzo Italia. Palazzo Italia draws on the concept of an "urban forest" with the branched outer envelope designed by Nemesi. For the design of this "skin" Nemesi has created a unique and original geometric texture that evokes the intertwining random branches. The full external façade of Palazzo Italia will be clad in over 700 i.active BIODYNAMIC panels realized by Styl-Comp with Italcementi's patented TX Active technology. When this material comes into contact with light, it can "capture" pollution in the air, transforming it into inert salts and reducing smog levels. The roof designed by Nemesi for Palazzo Italia is an innovative "sail" realized by Stahlbau Pichler. It’s an interpretation of a forest canopy, with photovoltaic glass and flat and curved geometric shapes (often squares). Together with the building's envelope of branches, it will be a manifest expression of innovation in design and technology. The roof reaches its architectural height above the inner piazza, where a massive glazed conical skylight "hangs" over the square and the central steps, radiating natural light.
[text by the architects]

FEATURED

POPULAR

CONTACT

ADMIN

LATEST PROJECTS

SUBSCRIBE

Pygmalion Karatzas Photography  ©  2013 - 2020 

phone: 0030-6932241915  |  email: pygmalionk@hotmail.com

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Google+ - Black Circle