800_0503 post LR pano
800_0484 post LR crop
800_0489 post LR
800_0487 post LR
800_0458 post LR
800_0524 post LR
800_0503 post LR
800_0540 post LR
800_0205 post LR
800_0215 post LR
800_0190 post LR
800_0436 post LR
800_0228 post LR
800_0210 post LR
800_0499 post LR
800_0267 post LR
800_0251 post LR
800_0112 post LR
800_0076 post LR
800_0126 post LR
800_0065 post LR crop
800_0141 post LR
800_0070 post LR
800_0129 post LR
800_0164 post LR
800_0188 post LR
800_0140 post LR
800_0092 post LR
800_0117 post LR
800_0338 post LR
800_0352 post LR
800_0333 post LR
800_0082 post LR
800_0286 post LR
800_0309 post LR

HOUSE IN NEOS MARMARAS
Chalkidiki, Greece
designed by Office 25 Architects

Project ID:

Name: House in Neos Marmaras

Type: Residential / Single-family house

Architects: Office 25 Architects

Lead Architects: Antonis Perpatidis, Thanasis Chrysomallis, Manolis Vourakis

Interior Design: Dipl-Ökonom Kiriaki Mihailidou-Hillesheim

Structural engineer: Haralambos Triantafillopoulos

Construction management: Evagelos Megalokonomos

Landscape architect: Office Twenty-Five Architects

Built surface: 285 sq.m.

Plot surface: 312 sq.m.

Location: Neos Marmaras, Chalkidiki, Greece

Client: Office 25 Architects

Completion year: 2018

Photography: Pygmalion Karatzas

Photo shoot date: January 2019


Project description:

This is a house in a touristic seaside village of Neos Marmaras, in Kassandra, Halkidiki. There is nothing between the house and the sea, but a narrow road and a small park. So, the sea view is incredible, keeping in mind that the house faces towards the sunset.

We designed it, in order to take the most of the view, so the house is widely ‘open’ to its south west side. The site is inclined and faces two streets, one on the top and one at the bottom level of the slope. There are three main house levels and a basement level below them. The main entrance, is at the highest level leading to the living room, kitchen, bathroom and the guest room. An open staircase, leads to the lower level where there are three bedrooms, two bathrooms and the utility room. The lower level of the house can be reached through the same staircase, when we can find the way out to the lower yard and the street. In the same level, we have designed a 50 sq.m. studio and a large storage room.
The house is designed as as a vague connotation of a ship facing the sea. It has two skins. The first is dark rigid and bold, steadily planted inn the ground. The second skin is white, light weighted and tilting its sharp edges towards the sea, in an impuse to begin the journey. This second skin, is actually an exoskeleton, since it is the structural body of the whole building.

[text by the architects]

Links:

Office 25 Architects: https://o25.gr

Vendors:

Windows - ALTECH

Kitchen - SCAVOLINI - VERROS

Bathroom furniture - PASSION HOME

Tiles - MARAZZI

Furniture - TONIKIDIS / FIROS HOME

Lights - LICHTART OLPE / OCCHIO

Interior doors - PLANO

Glass - GOLEMAS

Publications:

Image Copyright: Rights-Managed © Pygmalion Karatzas.

Image Licensing: High-resolution images are available for editorial and limited commercial use.
Edition Type: Open edition print.
Fine Art Prints: Images are available in gallery-quality fine art prints on various sizes, media and framing options.
Please inquire for further information for usage licensing and prints.

Archive stat.: 326 images taken, 76 final images presented.