top of page
archisearch photographers eye.jpg

Συνέντευξη στον Βασίλη Μπαρτζώκα και το archisearch.gr στην σειρά ᾽Photographer’s Eye᾽.
Δεκέμβριος 2020.

 

Publication link:

https://www.archisearch.gr/architecture/archisearch-talks_photographers-eye-pygmalion-karatzas-podcast-recap/

 

[recap in Greek]


Η νέα σειρά podcasts των Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr έχει τίτλο “Photographer’s Eye” και είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Σε αυτήν τη σειρά κορυφαίοι φωτογράφοι, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.

Καλεσμένος της Παρασκευής ήταν ο Πυγμαλίων Καρατζάς. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και Αστικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο. Από το 2013 επικεντρώνεται συστηματικά στην αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική φωτογραφία παράγοντας ένα portfolio 250 και πλέον έργων από Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται τακτικά σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχουν λάβει 93 διακρίσεις από κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς, και έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, και ΗΠΑ. Συνεργάστηκε με το Danish Architecture Center ως photo editor της ιστοσελίδας arcspace.com. Το Divisare Atlas of Architecture τον κατατάσσει μεταξύ των 100 κορυφαίων φωτογράφων αρχιτεκτονικής και συνεργάζεται με τα πρακτορεία Arcaid Images London, iStock Getty Images και Adobe Stock. Το φωτογραφικό του λεύκωμα ‘Integral Lens’ έλαβε την 3η θέση στον διαγωνισμό PX3 Prix de la Photographie Paris 2018 και το λεύκωμα ‘Nortigo’ την 2η θέση στον διαγωνισμό Moscow International Foto Awards 2019. Μεταξύ 2015-2016, με την υποτροφία Fulbright Artist Scholarship, ταξίδεψε για 5 μήνες σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ όπου διεξήγαγε το project ‘Integral Lens – an integral approach to the study and representation of the built environment through the photographic medium’.

Σχετικά με το ξεκίνημα του στην επαγγελματική φωτογραφία αναφέρει: «Αρχικά δούλεψα ως αρχιτέκτονας για περίπου 12 χρόνια, και στη συνέχεια λόγω της κρίσης χρειάστηκε να στραφώ σε κάτι άλλο, μένοντας στο δημιουργικό κομμάτι. Ετσι στράφηκα στη φωτογραφία που από χόμπι αρχικά, έγινε επάγγελμα».

Πως φτιάχνεις ένα portfolio, και αρκεί απο μόνο του για να προσεγγίσει πελάτες; «Ξεκίνησα με τη μετάβαση απο την αρχιτεκτονική στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, εφοσον δεν έχω σπουδάσει φωτογραφία, με το να μάθω να χρησιμοποιώ όλο τον εξοπλισμό κάνωντας κάποια προσωπικά project. Εκανα κάποια ταξίδια και οδοιπορικά στην Ευρώπη, επισκέφθηκα και φωτογράφισα αρχιτεκτονικά έργα κάνοντας πειράματα με την τεχνική της μακράς έκθεσης, με φίλτρα, και η προσέγγιση στα κτήρια ήταν περισσότερο σαν landmarks. Ετσι, έφτιαξα ένα portfolio το οποίο ήταν περισσότερο καλλιτεχνική φωτογραφία, οχι τόσο editorial».

«Το επομενο προτζεκτ ήταν στη Ντόχα, όπου συνεργάστηκα με κάποιες ιστοσελίδες και έκανα μια έρευνα για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική ειδικά στο Campus του Qatar Foundation οπου βρίσκονται έργα σπουδαίων αρχιτεκτόνων. Απο εκεί προέκυψε ένα δεύτερο portfolio με μια πιο commercial προσέγγιση στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, όπως θα έκανα για μια δημοσίευση κάποιου έργου».

Παράλληλα με τη φωτογραφία συνεργάστηκε με το Danish Architecture Center ως photo editor της ιστοσελίδας arcspace.com: «Αυτό που ήθελα να κάνω με τις συνεντεύξεις που δημοσίευσα στην ηλεκτρονική πλατφορμα, ήταν να παρουσιάσω γνωστούς και εμπορικούς φωτογράφους αρχιτεκτονικής αλλά και φωτογράφους που κάνουν καλλιτεχνική φωτογραφία με θέμα το δομημένο περιβάλλον, θέλοντας να παροουσιάσω και τις δύο πλευρές. Εχουμε ανεβάσει περίπου 32 συνεντεύξεις με φωτογράφους, και αυτή η συνεργασία μου έδωσε και τη δυνατότητα να καλύψω την έκθεση στο Μιλάνο, μια μεγάλη πρόκληση γιατί μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να καλύψω όλα τα περίπτερα και να γίνουν άμεσα οι πρώτες δημοσιεύσεις».

Έχοντας λάβει υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright στις ΗΠΑ, αναφέρει για τη διαδικασία: «Πήρε σχεδόν ένα χρόνο η διαδικασία, χρειάζεται να προτείνες ένα project και να σκεφτείς το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτό θα υλοποιηθεί. Ειναι σημαντικό να το υποστηρίξεις και μέσα απο το portfolio, οτι μπορείς να ολοκληρώσεις ένα project που θα διαρκέσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, και να διαχειριστείς όλα τα logistics.».

«Το project μου κράτησε περίπου πέντε μήνες, ταξίδεψα σε δώδεκα πόλεις σε δέκα πολιτείες της Αμερικής, ενώ συνεργάστηκα με τον καθηγητή Mark DeKay, συγγραφέα του βιβλίου Integral Sustainable Design, το framework του οποίου χρησιμοποίησα και εγώ στο έργο μου. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα είχα πολύ υλικό το οποίο επεξεργάστηκα και δημοσίευσα σε volumes, ενώ η συνεργασία μου με τον καθηγητή συνεχίστηκε και σε ενα paper που γράψαμε».

Για το paper με τίτλο ‘Integral Lens’, σε συνεργασία με τον Mark DeKay αναφέρει: «Είναι μια προσέγγιση πολλαπλών οπτικών στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, βασισμένο στο έργο του φιλοσόφου Ken Wilber, το οποίο προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε στην αρχιτεκτονική φωτογραφία».

Η εργασία αυτή μετατράπηκε και σε ένα ακαδημαϊκό σεμινάριο, με φοιτητές απο την Αμερική στην Ελλάδα: «Στην ουσία χρησιμοποιήσαμε τη φωτογραφία ως ένα μέσο για να ταξιδέψουν οι φοιτητές στην Ελλάδα, κάνοντας μαθήματα φωτογραφίας, σύνθεσης κάδρου, επεξεργασίας, τεχνικών μακράς έκθεσης, και ήταν επίσης μια ευκαιρία να δούμε παραδείγματα παραδοσιακής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με μια έκθεση που σχεδίασαν και παρουσιάσαν οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο».

Σχετικά με το licensing και τα copyrights αναφέρει: «Στην άδεια χρήσης, επειδή τα copyrights παραμένουν στο φωτογράφο, περιγράφεις όλες τις χρήσεις της εικόνας που μπορεί να κάνει ο πελάτης. Αυτό που εξαιρείται είναι η άδεια προς τρίτους, η οποία μένει στο φωτογράφο να διαπραγματευτεί με όποιον άλλον θέλει να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες, ειδικά για εμπορική χρήση».

Οι συμβουλές του προς νέους φωτογράφους είναι: «Ξεκινώντας από το θετικό, να αγαπάνε την αρχιτεκτονική που είναι το κίνητρο για να ασχοληθείς με την αρχιτεκτονική φωτογραφία. Πρέπει να μένεις ενεργός και να φωτογραφίζεις, δεν χρειάζεται να περιμένεις να έρθει ο πελάτης σε εσένα. Όσο περισσότερο εξασκείσαι και βλέπεις και άλλους πιο έμπειρους φωτογράφους, τόσο περισσότερο μαθαίνεις και βελτιώνεσαι».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πυγμαλίων Καρατζά στο spotify στο ακόλουθω link:

https://open.spotify.com/episode/6AHuoMqEBZMAAbsQXSh0TJ?si=EKJSbD4dSHqI1TeRWuO1zg


[recap in English to follow]

bottom of page