Intesa SanPaolo Pavilion

EXPO Milano 2015

Milan Italy

designed by Michele De Lucchi

Project description:

The pavilion is the space where Intesa Sanpaolo welcome visitors and guests, present themselves
through messages about sustainable development and promote their commercial offers. The theme “Feeding the Planet, Energy for Life” invites to face a conscious and responsible development, and to take care of the planet for future generations. Within this context, the Intesa Sanpaolo Pavilion is a building with a strong personality and a clear focus on the theme of sustainability environmental impact.
The Intesa Sanpaolo Pavilion is composed of three stones, all of them polished and rounded by water. They are attached to one another and from different positions they look like a single stone.
Through the stones the water has hollowed out its course.
The pavilion is located in a very central part of the Expo site. Standing close to the ancient Roman crossroads and not far from the Italian Pavilion, it overlooks a pool.
Structurally, its surface comprises two superimposed walls. The inner wall in wood protects against rain and wind, and the outer one provides shade and gives the building its form.
The outer surface is composed of 6363 white tiles, laid in orderly rows, distanced and slightly overlapping
as in the roofs of mountain houses. Between the walls a cavity is formed in which air rises by natural induction to prevent the heat from penetrating.
The pavilion is built entirely of wood, its frame resting on the services slab built by Expo. It can be dismantled and reconstructed anywhere. Inside, there are two floors.
Situated on the ground floor is an exhibition facility, with a fine interactive installation by Studio Azzurro, and a fully operative bank branch offering numerous innovative features. On the first floor are a guest reception foyer and rooms for informal meetings.
The exhibition space can be converted into a conference and presentation room at the service of the Bank and its customers. Meetings can be held in it without disturbing the branch’s functions.
The whole of the interior is in unfaced wood, conveying the impression of being inside a spacious barn, ready for the storage of resources needed to get through the winter.


[text by the architects, source: divisare.com]