_DSC0005 post LR
burj3 post LR
_DSC0038 post LR
_DSC0012 post LR
_DSC0013 post LR
_DSC0042 post LR
_DSC0082 post LR
_DSC0062 post LR
_DSC0066 post LR
_DSC0069 post LR
_DSC0053 post LR
_DSC0204 post LR
_DSC0212 post LR
west bay3 LR

Burj Qatar Tower

Doha Qatar

Jean Nouvel Studio Architects

Project description:

The Doha tower, designed by the French architect Jean Nouvel, is a much more elaborate cousin of the famed Burj Khalifa. The tower is an iconic high rise tower located in Doha, Qatar along the gulf city skyline and located on corniche road in the city center overlooks the waters of the gulf– an expanse of blue that can be seen through the filleted circumference of a dome that seamlessly caps the rounded skyscraper. The tower comprises 46 floors above ground, 3 floors below ground and a total gross floor area of approximately 110,000 m². It has no central core, leaving more internal space available to its occupants. The design is unique, the first skyscraper with internal reinforced concrete dia-grid columns, which form a cross shape that connects with the eye-catching cylindrical facade. The design expresses the local culture, connecting the very modern with ancient Islamic designs.
The tower was completed in 2012 and has an approximate built up area of 110,000 square meters including 46 floors above ground and 3 floors below. The massive, rounded cylindrical skyscraper is an expression of the local culture, connecting the very modern with ancient Islamic designs. Recalling shanasheel screens, which are common in the area, the building envelope is comprised of a delicate, lace-like layered façade. This sunscreen takes the traditional Mashrabiya and butterfly-shaped linear patterns and explodes them onto a more massive scale in order to fracture light within every interior volume.
The screens retain their Islamic original purpose to shade the building from high temperatures as well as protect it from the unpleasant sand residue found on glass throughout the region. The design is also the first to successfully employ dia-grid reinforced concrete over the entirety of the building skin. The internal reinforced concrete forms a cross X shape that then connects with the eye-catching cylindrical façade while leaving more internal space within the core for the occupants. Finally the vast green space and vertical garden are the first of its kind in the state of Qatar, which coupled with the beautifully designed and sculpted sunscreen create a pleasant environment to work in.
[text by arch2o.com]

Image Licensing: High-resolution images are available for editorial and limited commercial use.

Image Copyright: Rights-Managed © Pygmalion Karatzas.

Edition Type: Open edition print.

Fine Art Prints: Images are available in gallery-quality fine art prints on various sizes, media and framing options.

Please inquire for further information for usage licensing and prints.

FEATURED

POPULAR

CONTACT

ADMIN

LATEST PROJECTS

SUBSCRIBE

Pygmalion Karatzas Photography  ©  2013 - 2020 

phone: 0030-6932241915  |  email: pygmalionk@hotmail.com

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Google+ - Black Circle