Melana dusk1_5894 pano
Melana dusk2_5361
Melana dusk3_5888
Melana dusk4_5895
Melana dusk5_5896
Melana dusk6_5368
Melana dusk7_5374
Melana dusk8_5375
Melana dusk9_5376
Melana dusk10_5379
Melana dusk11_5878
Melana dusk12_5881 pano
Melana dusk13_5879
Melana dusk14_5880
Exterior views - dusk & night
Melana sunset1_5838
Melana sunset2_5850
Melana sunset3_5347
Melana sunset4_5345
Melana sunset5_5859
Melana sunset6_5856
Melana sunset7_5835
Melana sunset8_5847
Melana sunset9_5307 pano
Melana sunset10_5829 pano
Melana sunset11_5832
Melana sunset12_5841
Melana sunset13_5865
Melana sunset14_5317
Melana sunset15_5332
Exterior views - Sunset
Melana interior1_5224
Melana interior2_5232
Melana interior3_5267
Melana interior4_5257
Melana interior5_5244
Melana interior6_5757
Melana interior7_5172
Melana interior8_5197
Melana interior9_5202
Melana interior10_5763
Melana interior12_5205
Melana interior13_5207
Melana interior14_5778
Melana interior11_5394
Melana interior15_5913
Melana interior16_5912
Melana interior17_5910
Interior views
Melana exterior1_5010
Melana exterior2_4980
Melana exterior3_4990
Melana exterior4_5005
Melana exterior5_4890
Melana exterior6_5115
Melana exterior7_5080
Melana exterior8_5110
Melana exterior9
Melana exterior10_5880
Melana exterior11_5611
Melana exterior12_4925
Melana exterior13_4920
Melana exterior14_4960
Melana exterior15
Melana exterior16_0111
Melana exterior18_0096
Melana exterior19_0082
Melana exterior20_0087
Melana exterior21_5025
Exterior views - day
Melana details1_5702
Melana details2_5090
Melana details3_5155
Melana details4_0125
Melana details5
Melana details6_5876
Melana details7_5105
Melana details8_0119
Melana details9_0114
Melana details10_0106
Melana details11_5383
Melana details12_5899
Details

Villa Melana 

Tiros Greece

Architects Valia Foufa

& Panagiotis Papassotiriou

The project was awarded to us by a family leaving in Athens keen on a new country house in the Arcadian Landscape. Design started mid-2012 and work on site was completed at the end of 2014.  

It all started as a simple snapshot; At a very steep site with clear view towards the sea a holiday retreat protects its inhabitants from the sun heat and the strong winds while soothing the senses under the moonlight. We have placed the building at the only available naturally formed plateau of the site in order to avoid unnecessary groundworks that could spoil the relief. Simple elements to deal with a difficult and very unstable and steep terrain. The endless of the sea view and the enormity of the open horizon is overwhelming and therefore no great attempt is needed to frame the views. The structure is defined by 3 volumes that are placed along the contour lines. The end product is a result of the division of a rectangular volume into 3 parts while staggering the middle part towards the east.This break is enhanced by the use of various materials and alteration of the design. The main features of the central volume (where the day activities are hosted) are the cladding with local Arcadian stone - dry stone construction both internally and externally on concrete frame and brick infill -, pitched gabled roof with roofslates and the fireplace on the narrow end framing the view. The design has references to the local architecture (where the Tsakonian “Makrinaria” are met) incorporating changes to the form and size of the openings in order to achieve better results on the bioclimatic output and view. Floor to ceiling openings enhance the dual aspect feature without affecting the monolithic quality while the views cross on all sides. The staggering of the western wall from the outline of this volume creates a long and narrow circulation area under a flat parapet roof that connects all three volumes. Two white blocks are set back on either side of the main volume (where the bedrooms and wc’s are hosted) acting as reference to the minimalism and sincerity of our attempted architectural language away from heavy decorative features and overstatements. At the intersection of the three volumes two fair faced concrete beams act as “connectors” subtly underlining the junction of the 3 blocks. Finally, white render reflects the sun, the stone cladding offers its thermal mass connecting the building with the surroundings and together protect the inhabitants from the weather conditions. A configuration revealing the endless view to the horizon and was born out of consideration for the steep relief and the local traditional materials.

[text by the architects]

Publications:

Elle Decor Italia

Ktirio + Architecture

Archisearch

Designboom

Archdaily

Contemporist

Journal du Design

Gessato

Home Adore

Architizer

Greek Architects

Ellinikes Kataskeues

Image Licensing: High-resolution images are available for editorial and limited commercial use.
Image Copyright: Rights-Managed © Pygmalion Karatzas.
Edition Type: Open edition print.
Fine Art Prints: Images are available in gallery-quality fine art prints on various sizes, media and framing options.
Please inquire for further information for usage licensing and prints.

FEATURED

POPULAR

CONTACT

ADMIN

LATEST PROJECTS

SUBSCRIBE

Pygmalion Karatzas Photography  ©  2013 - 2020 

phone: 0030-6932241915  |  email: pygmalionk@hotmail.com

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
Melana interior11_5394