Nafplio7_800_7559
Nafplio1_800_7599
Nafplio2_800_7590
Nafplio3_800_7542
Nafplio4_800_7546
Nafplio5_800_7457
Nafplio6_800_7586
Nafplio17_800_7622
Nafplio8_800_7561
Nafplio9_800_7566
Nafplio11_800_7572
Nafplio12_800_7466
Nafplio13_800_7490
Nafplio14_800_7475
Nafplio15_800_7531
Nafplio16_800_7496
Nafplio1_800_7400
Nafplio3_800_7783
Nafplio2_800_7401
Nafplio4_800_7764
Nafplio5_800_7714
Nafplio6_800_7710
Nafplio7_800_7706
Nafplio8_800_7695
Nafplio9_800_7692
Nafplio10_800_7675
Nafplio12_800_7686
Nafplio11_800_7682
Nafplio5_800_7745
Nafplio7_800_7723
Nafplio1_800_7609
Nafplio3_800_7394
Nafplio6_800_7613
Nafplio4_800_7629
Nafplio2_800_7478

B&T apartment renovation at the historic center of Nafplio 

Nafplio, Greece

by architect Valia Foufa / 02 Architecture

The property is located near the central square in the old town of Nafplio and the old Parliament building. The passion of a Greek-Swiss family for Greece and its history persuaded them to purchase the apartment in a listed preserved building dating back to 1830-1890.

The aim of the renovation was the adjustment of space to the family’s needs without altering the building’s character and its interior spaces. 

Renovation work was carried out with minimal construction to the internal old wood structure walls, which required the new electrical installation to be exposed. The apartment’s original older elements, like the interior paneling doors with old hinges, the metal railings connected with rivets and the wooden ceilings, were preserved. The exterior framed windows were replaced with new ones made of double-glazed wood, and in the traditional design style to align with the standards of the old town of Nafplio. The wooden floor, which was replaced in 1980, was scrubbed, lacquered and preserved. 

The prevalence of the white paint on the walls and ceilings coupled with the minimalist, almost monochromatic, furniture choices were used as a means of highlighting the apartment’s architectural elements, such as high ceiling spaces, wooden floors and the interior arched openings. The gray curtain at the entrance dictates the visitor’s movement and visually isolates the dining area when desired. 

The absence of curtains (only rollers used for sun protection) reveals an extroverted mood that continuously highlights the location of the building in this historic background.

[text by the architect]

Publications:

KTIRIO Magazine

Archisearch.gr

Image Licensing: High-resolution images are available for editorial and limited commercial use.
Image Copyright: Rights-Managed © Pygmalion Karatzas.
Edition Type: Open edition print.
Fine Art Prints: Images are available in gallery-quality fine art prints on various sizes, media and framing options.
Please inquire for further information for usage licensing and prints.

FEATURED

POPULAR

CONTACT

ADMIN

LATEST PROJECTS

SUBSCRIBE

Pygmalion Karatzas Photography  ©  2013 - 2020 

phone: 0030-6932241915  |  email: pygmalionk@hotmail.com

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Google+ - Black Circle